• Nedavno
Gerald R. Ford potpisao fotografiju

Gerald R. Ford potpisao fotografiju

Zahvalnost:
KM 3.33

Količina robe
Dostupno na zahtjev

Gerald R. Ford potpisao fotografiju. Gerald Rudolph Ford Jr. (rođen Leslie Lynch King Jr.; juli 14, 1913 – decembar 26, 2006) bio je američki političar koji je bio 38. predsjednik Sjedinjenih Država od avgusta 1974. do januara 1977. Prije pristupanja Predsjedništvu, Ford je bio 40.potpredsjednik Sjedinjenih Država od decembra 1973. do avgusta 1974. godine. Ford je jedina osoba koja je bila i potpredsjednik i predsjednik, a da nije izabrana ni na jednu funkciju od strane izbornog Kolegijuma. Rođen u Omahi, Nebraska, a odrastao u Grand Rapidsu u Mičigenu, Ford je pohađao Pravni fakultet Univerziteta u Mičigenu i Jejla. Nakon napada na Pearl Harbor, prijavio se u američku pomorsku rezervu, služeći od 1942.do 1946. godine; otišao je kao komandant poručnika. Ford je započeo svoju političku karijeru 1949.godine kao američki predstavnik iz 5. kongresnog okruga Michigana. U tom svojstvu služio je 25 godina, od kojih je posljednjih devet kao lider manjine u Predstavničkom domu. U decembru 1973., dva mjeseca nakon ostavke Spira Agnewa, Ford je postao prva osoba imenovana za potpredsjednika prema odredbama 25. amandmana od strane predsjednika Richarda Nixona. Nakon naknadne ostavke predsjednika Nixona u avgustu 1974.godine, Ford je odmah preuzeo Predsjedništvo. Njegovo 895 jednodnevno predsjedavanje najkraće je u istoriji SAD-a za svakog predsjednika koji nije umro na funkciji. Kao predsjednik, Ford je potpisao Helsinški sporazum, koji je označio pomak ka detantu u Hladnom ratu. Sa kolapsom Južnog Vijetnama devet mjeseci nakon njegovog predsjednika, učešće SAD-a u Vijetnamu je u suštini okončano. U zemlji, Ford je predsjedavao najgorom ekonomijom u četiri decenije od velike depresije, uz rastuću inflaciju i recesiju tokom njegovog mandata.[1] u jednom od svojih najkontroverznijih djela, odobrio je predsjedničko pomilovanje predsjedniku Richardu Nixonu za njegovu ulogu u skandalu Watergate. Tokom Fordovog Predsjedništva, vanjsku politiku je u proceduralnom smislu karakterizirao.

Više detalja

Izbor kupaca

Arano y Compania-500 pezeta

KM 1.33

500 Pezeta Obveznica Barselona, Španija Ostaje 6 redova kupona Ob eznica je dokument o lasništ u za kredit Obveznice izdaju, ne samo preduzeća, već i nacionalne, državne ili gradske vla

Obavijesti

Svi naši kupci radije ne propuštaju najbolje proizvode i rasprodaje, ali što je s vama? Ne propustite najbolje što trenutno možete kupiti. Kvalitet i pouzdanost pouzdanog prodavača.